Lichaamseigen en lichaamsvreemde stoffen

Lichaamseigen stoffen

In de orthomoleculaire wetenschap onderscheiden we de lichaamseigen stoffen van de lichaamsvreemde stoffen. Onder de eerste categorie vallen alle voedingsstoffen, waarna de tweede categorie eigenlijk vergiftigende stoffen zijn. Dit onderscheid is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaam optimaal blijft functioneren.

  • Lichaamseigen stoffen
    • Deze stoffen zijn van nature in het organisme aanwezig en vervullen ook een belangrijke rol bij het vitaal houden van je lichaam. Het lichaam is enorm complex. Iedere stof die er niet in thuishoort brengt schade toe aan je lichaam om het vervolgens, als dit voor langere tijd gebeurt, ziek te maken.
  • Lichaamsvreemde stoffen
    • De vreemde eend in de bijt zullen we maar zeggen. Deze stofjes brengen gegarandeerd schade aan je lichaam toe, en worden dus altijd als giftig beschouwd. Ze vervullen dus absoluut geen nuttige functie in het organisme.

Er bestaan wereldwijd veel meer stoffen in de natuur dan dat er daadwerkelijk in je lichaam worden toegepast. Schadelijke stoffen worden geweerd en bestreden. Een goed voorbeeld hiervan is het ontgiftingsproces in de lever, waarbij de lichaamsvreemde stoffen zoveel mogelijk onschadelijk worden gemaakt. Nu we duidelijk hebben dat we niet zonder lichaamseigen stoffen kunnen functioneren, moeten we nog aan die stoffen zien te komen.

Deze onmisbare stofjes halen we direct of indirect uit goede voedingsbronnen. Met direct bedoelen we stoffen die zelf een nuttige functie vervullen en met indirect bedoelen we de bouwstenen voor ons lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *