Kombucha, wat is dat nou eigenlijk?

Kombucha – ook wel Komboecha – is een drank die zijn oorsprong kent in het Verre Oosten, want zo’n 2000 jaar geleden werd deze gefermenteerde drank al genuttigd in China. Het is een momenteel een drank in opkomst met verschillende gezondheidsvoordelen, vandaar dat ze het in China de onsterfelijkheidsdrank noemen. Dit geneeskrachtige middel ontstaat door het proces van fermentatie, wat inhoudt: het omzetten of afbreken van de grondstof van een product door micro-organismen. Dit zijn goede bacteriën, gisten en schimmels en worden ook wel betiteld als probiotica. Deze probiotica ontwikkelt zich enkel onder de juiste omstandigheden, waarmee we bedoelen: het product zouten en afsluiten van lucht en licht. Door dit proces nemen de melkzuurbacteriën toe en worden suikers omgezet in melkzuur. Hierdoor begint het goedje te gisten, de PH-waarde van het product daalt en slechte bacteriën sterven.

Gezondheidsvoordelen

In de eerste plaats is Kombucha dorstlessend en als je eenmaal aan de smaak gewend bent, wil je niet anders meer. Deze gefermenteerde thee is goed voor je maag-darmstelsel en stimuleert je weerstand. Ook stimuleert dit gezondheidsdrankje de verbranding van de vetcellen, waardoor afvallen gemakkelijker gaat. Alle – bewezen – gezondheidsvoordelen op een rijtje:

  • reiniging van je kliersysteem;
  • ontgifting van het lichaam – een ware detox!;
  • antibiotische eigenschappen;
  • bevorderen van de spijsvertering;
  • goed voor gewrichten door glucosaminen;
  • Hyaluronzuur zorgt voor een stralende huid;
  • Kombucha geeft je energie!

Ingrediënten van Komboecha

Dit gefermenteerde drankje kun je kopen bij de betere biologische winkels en uiteraard bij YAYA Kombucha, dé kombucha-store, in Amsterdam. Maar, als je echt op de gezonde tour gaat, probeer het eens met de diy-methode! Homemade dranken zijn natuurlijk altijd nog de beste, dus hier gaan we! Dit zijn de ingrediënten van jouw nieuwe lievelingsdrank:

water / zwarte of groene thee / rietsuiker / appelazijn / kombucha-zwam

Wil je meer weten over dit wonderdrankje of thuis aan de slag gaan om het zelf te bottelen? Verdiep je in één van onderstaande boeken en schrijf je in voor ons inspiratiemagazine voor nog veel meer handige lifehacks. Sarah, van de blog ‘Live Eat Learn‘, neemt je op haar blog mee in haar stappenplan om een ‘kickass kombucha’ te maken, dus start van vandaag nog! Begeleid door duidelijke foto’s en als bonus kun je de ‘Homemade Kombucha Guide’ bij haar downloaden. Succes!

Affiliate links Groen Gezond Geluk

2 reacties op “Kombucha, wat is dat nou eigenlijk?”

  1. Bedankt dat je me in je artikel hebt opgenomen! I have not been able to find much “lekker” kombucha in stores here in the Netherlands, so making it is really the best way! 🙂

    1. No problem! Have you tried YAYA from Amsterdam? International brands are not delivering to our country very often 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *