Is het noodzakelijk om supplementen te gebruiken?

Om direct maar met de deur in huis te vallen: ja, supplementen gebruiken is meestal een verstandige keus. Zelfs met een gebalanceerd voedingspatroon heeft onze lichaam behoefte aan extra ondersteuning. Er kunnen aanzienlijke tekorten optreden zonder dat je het eerst doorhebt. Ons lichaam vraagt om nutriënten en die behoefte is in deze gekke tijd vaak extra hoog. Wanneer je jouw lichaam in optimale staat wilt brengen is het verstandig om een suppletieprogramma op te stellen.

Voedingssuppletie is nodig, omdat zelfs bij een evenwichtige basisvoeding absolute tekorten kunnen ontstaan

Is er al veel kennis over orthomoleculaire voeding vergaard door de wetenschappelijke wereld. Er is aangetoond dat zelfs wanneer iemand ‘volgens het boekje’ eet er toch absolute tekorten aan sommige nutriënten ontstaan. Door de vervuiling in onze wereld heeft het lichaam moeite ons lichaam te beschermen tegen toxische indringers. Ook door additieven in onze voedingsproducten en lichaamsvreemde medicijnen is ons lichaam standaard al vergiftigd. Alleen uit de basisvoeding halen we niet eens genoeg micro-nutriënten om de vergiftiging tegen te gaan, laat staan een optimale gezondheid bereiken. Daarnaast hebben we te maken met stress en is er nog één andere belangrijke reden om te starten met suppletie: naast de absolute, ook de relatieve, tekort opheffen voor een optimale kwaliteit van leven!

Tekorten in de voeding

Er kunnen tekorten optreden in het niveau aan vitamines, mineralen en spoorelementen. Het Voedingscentrum is er nog steeds van overtuigd dat een evenwichtige voeding alle noodzakelijke micro-nutriënten bevat. Door hun ‘Schijf van Vijf’ te vergelijken met de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden die de Gezondheidsraad adviseert, kunnen we enkel tot de conclusie komen dat er door de Schijf van Vijf verschillende aanzienlijke tekorten optreden.

Zou iedereen gaan eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum, dan zou er bij alle bevolkingsgroepen een tekort optreden aan vitamine A, selenium en koper. Verder zou er bij een groot deel van de bevolking ook nog eens een tekort optreden aan vitamine D, calcium, ijzer, zink en magnesium. Ook de vitamines B1 en B2 zouden nèt op het randje balanceren. Dit is natuurlijk al een schokerend verhaal, helemaal wanneer we beseffen dat het voedingspatroon van heel veel mensen niet eens aan de ondergrens van de Voedingswijzers toekomt.

Toxische belasting

De ADH’s zijn voor de meesten van ons ook nog eens aan de lage kant, omdat ons lichaam een zware toxische belasting heeft te verduren. Hieraan liggen drie oorzaken ten grondslag:

  1. Zwaardere toxische belasting;
  2. Toenemende kans op infectieuze aandoeningen;
  3. Overmatige stress.

Denk hierbij aan de vele burn-outs, maar ook aan luchtvervuiling. Mensen die in de stad wonen, of vlakbij grote steden, hebben last van zeer hoge concentraties luchtverontreinigende stoffen. De longen en luchtwegen hebben het hier zwaar mee, want onze longblaasjes zijn erg kwetsbaar. Bij tekorten aan noodzakelijke voedingsstoffen kunnen de longblaasjes zich onvoldoende beschermen en herstellen, waardoor we steeds vaker longaandoeningen krijgen. Daarnaast eten we vooral bespoten gewassen en vlees dat afkomstig is uit intensieve veehouderij, waardoor we talloze bestrijdingsmiddelen en aan het vee toegediende substanties binnenkrijgen. Hierdoor wordt ons ingebouwde ontgiftingssysteem zwaar belast.

Ben je al geschrokken van al deze feiten? We hebben er nog twee voor je! Om te beginnen de vele additieven in onze voeding, zoals geur-, kleur-, en smaakstoffen en conserveringsmiddelen zijn lichaamsvreemd. Door bewerkte voeding te eten, en te genieten van bijvoorbeeld gefrituurde voeding, is dit opnieuw een aanslag op ons lichaam. Tenslotte de slikken we massaal lichaamsvreemde medicijnen. Veel geneesmiddelen hebben bijwerkingen, waardoor ze niet alleen maar goed doen. Ze vormen soms zelfs een bedreiging voor onze gezondheid.

Schadelijke stoffen stapelen zich op.

Al die kleine beetjes afzonderlijk zou ons lichaam kunnen verwerken, maar door de totale overload aan gifstoffen kan er geen totale ontgifting plaatsvinden. Dit heeft vaak degeneratieve aandoeningen tot gevolg. Naast de lichaamsvreemde stoffen dringen ook ziekteverwekkers ons lichaam binnen. Via lichamelijk contact, ingeademde lucht of voeding komen we met vele micro-organismen in aanraking. We merken daar zelden de gevolgen van, omdat ons afweersysteem dit voor ons oplost. Wil dit systeem goed blijven werken, dan heeft het die broodnodige nutriënten nodig. Antibiotica is makkelijk te verkrijgen, maar is al jarenlang niet meer doeltreffend genoeg: antibioticaresistentie is een veelbesproken onderwerp tegenwoordig.

De beste remedie tegen infectieziekten is een goed functionerend en krachtig afweersysteem

Een aantal infectieziekten zijn bezig aan een opmars en epidemieën nemen weer grote proporties aan. Soms bieden vaccinaties uitkomst, maar niet altijd is dit een mogelijkheid. Ook onschuldige ziektes, zoals verkoudheden en griep, verspreiden zich sneller en worden intensiever. Naast de toxische en infectueuze belasting vormt stress ook zeker een bedreiging voor onze gezondheid. Langdurige stress, zoals een burn-out, vergt veel inspanning van ons biologisch systeem. Hierdoor worden bepaalde voedingsstoffen optimaal ingezet om dit te bestrijden, waardoor het potje eerder leeg is. Als niet aan deze verhoogde nutriëntenbehoefte wordt voldaan, dan volgt er een absoluut tekort. Daarop volgen lichamelijke klachten, waaruit andere aandoeningen voortvloeien.

Bieden supplementen uitkomst?

Om het lichaam de ondersteuning te bieden die het nodig heeft, zijn supplementen erg interessant. We moeten voorkomen dat lichaamscellen en lichaamsweefsels gaan degenereren, want dan krijgen chronische aandoeningen een kans. Orthomoleculaire voeding, dus een goede basisvoeding met een individueel suppletieplan, biedt hierin uitkomst. Zelfs tekorten kunnen door de natuurvoeding worden aangevuld. We spreken dan niet over de minimale dosering van de ADH, maar over de optimale dosering aan supplementen. Als alle opgehoopte toxische stoffen zijn verwijderd moet de dosering worden aangehouden om alle stelsels weer normaal te laten functioneren.

Wordt dit programma jarenlang consequent volgehouden dan zal de verbetering van de gezondheid een blijvend karakter hebben, waardoor een gezonde oude dag wel eens realiteit kan worden. Er is een bepaalde groep mensen, de zogenaamde life-extenders, die door orthomoleculaire voeding plus een gezonde leefstijl, de maximale gezondheidswinst wil behalen. Een life-extension programma is intensiever en duurder dan een orthomoleculair programma, want men zoekt daar de grens van de mogelijkheden op. Het is een extremiteit op het gebied van gezondheid.

Wil je starten met een individueel suppletieprogramma? Vraag ons om advies. Denk er altijd aan dat je voor een natuurproduct gaat, want synthetische supplementen zorgen eerder voor een overdosis en worden door het lichaam gezien als lichaamsvreemd. Ze hebben namelijk niet dezelfde ruimtelijke structuur als de natuurproducten. Er zijn zelfs voedingssupplementen op de markt die allergische reacties veroorzaken! Kies voor een preparaat met een hypo-allergene samenstelling om problemen te voorkomen. Let op: bij gebruik van goede supplementen kunnen tijdelijke ontgiftingsreacties optreden, zoals diarree, hoofdpijn en vermoeidheid. Deze zijn van voorbijgaande aard; ze verdwijnen als de gezondheidsverbetering een bepaald niveau heeft bereikt.

Bronnen:

Voedingscentrum

Gezondheidsraad

Atrium Innovations

RIVM – antibioticaresistentie

World Health Organization – Disease

Life extension programme

1 reactie op “Is het noodzakelijk om supplementen te gebruiken?”

  1. Pingback: Dit doet visolie met je lichaam ⋆ Voedingssupplementen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *