Goede voeding is van levensbelang

Ons lichaam is een erg ingewikkeld systeem en heeft, om dit in stand te houden, goede voeding nodig. We noemen ons lichaamssysteem ook wel biologisch systeem of organisme. We voelen ons prettig en vol van energie als ons systeem voldoende ondersteuning heeft, want het organisme beschermt zich dan tegen ziekteverwekkers. Gluurt een indringer mee? Dan herstelt een gezond biologisch systeem snel.

Een slechte gezondheid wordt meestal veroorzaakt door voortdurend tekortschietende voeding. We krijgen, in de meeste gevallen, wel voldoende voedingsstoffen binnen om ons lichaam van de benodigde brandstof te voorzien. De andere functies in ons lichaam moeten echter ook ondersteund worden en daar zit nou juist het probleem.

Verschillende lichaamstaken

Goed. Ons lichaam heeft dus specifieke voedingsstoffen nodig om alle lichaamstaken te kunnen ondersteunen, maar wat zijn die taken dan?

  • het opslaan van informatie;
  • regelen van allerlei lichamelijke processen;
  • bescherming van alle onderdelen van het organisme tegen schadelijke invloeden;
  • op het juiste moment op gang brengen – en stoppen – van uiteenlopende gebeurtenissen;
  • communicatie tussen alle onderdelen van het lichaam.

Alleen als er voldoende hoeveelheden van alle benodigde moleculen aanwezig zijn, dan kan het lichaam naar behoren functioneren.

Natuurvoeding

Nobelprijswinnaar prof. dr. Linus Pauling bedacht de term orthomoleculair, omdat het belang van de rol van moleculen voor een goed functionerend lichaamssysteem werd aangetoond. Het woord is een samentrekking van het Griekse orthos, dat goed betekent, en het woord moleculair, dat zegt ‘betreffende moleculen’. Deze term van Linus is de kern van zowel de orthomoleculaire voedingsleer als de orthomoleculaire geneeskunde. De voedingsleer is gericht op het creëren en in stand houden van een optimale beschikbaarheid van alle moleculen, die het lichaam nodig heeft op gezond te zijn en te blijven. De geneeskunde is gebaseerd op het herstellen en stimuleren van de eigen geneeskracht van ons lichaamssysteem.

Wat een geweldige uitkomst van wetenschappelijk onderzoek is: veel voedingsstoffen zijn enkel effectief in ons lichaam wanneer ze gecombineerd worden. Geelwortel (kurkuma) en zwarte peper zijn een geweldig team, om maar even iets te noemen. Ook is het goed om te weten dat het belang van goede voeding wel centraal staat, maar niet altijd makkelijk op te lossen is. In ons dagelijks voedingspatroon zijn veel voedingsstoffen niet meer, van nature, voldoende aanwezig. Dit komt door de agrarische- en industriële productiemethoden, maar ook door onze verhoogde behoefte aan voedingsstoffen. Daarnaast heeft onze huidige maatschappij last van milieuverontreiniging én staan we eigenlijk constant bloot aan stress. Hierdoor vraagt ons lichaam meer biologische voedingsstoffen om op de been te blijven. Je ziet dat een optimaal voedingspatroon erg belangrijk is en eigenlijk onmisbaar voor ieder persoon.

Extra informatie

Wil jij je meer verdiepen in het belang van goede voeding en het menselijk lichaam? We gaan de komende tijd onze database enorm uitbreiden met waardevolle artikelen, dus stay tuned! Wil je iets kwijt of ons ergens op attenderen? Stuur ons dan even een berichtje, want dan vinden wij erg leuk! Wij zijn ook actief op verschillende online kanalen, zoals Pinterest en Instagram. We zien je daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *