Deze 4 e-nummers wil je liever vermijden

Wat is een e-nummer?

Een e-nummer is een code. Deze codes resoneren met additieven in voedingsmiddelen, die binnen de Europese Unie worden toegelaten met als doel het voeden van mensen. Je zult zeggen dat we in deze ontwikkelde maatschappij best wel er vanuit kunnen gaan dat we gezond eten kunnen voorschotelen, maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Uiteraard zijn wij overtuigd van de kracht van de natuur en eten we het liefst volgens ons basisvoedingsschema binnen de orthomoleculaire wereld, waar je de meeste e-nummers zult ontlopen. Zijn alle e-nummers dan slecht? Gelukkig niet! Zo heb je bijvoorbeeld E100, wat gewoon kurkuma inhoudt. Of karamel: E150. Vitamine C staat voor E300, dus dat valt allemaal best wat mee. De fabrikant mag kiezen: of de totale naam van het additief op de verpakking óf het E-nummer van de lijst.

Onderzoek naar e-nummers in de EU

De hulpstoffen die op deze lijst staan vermeld, worden toegepast in de productie van onze voedingsmiddelen om het product een bepaalde geur, kleur, smaak of structuur te geven. Ook wordt de houdbaarheid verlengd door deze stofjes toe te voegen. Het overgrote deel van de producten in de supermarkt zullen één, of meerdere, van deze E-nummers bevatten. De nummers met een chemische achtergrond zijn uiteraard schadelijk voor onze gezondheid, maar helaas weten maar weinig mensen waar ze op moeten letten.

De European Food Safety Authority [EFSA] is verantwoordelijk voor de keuring van onze voedingsproducten binnen de EU. Op hun website kun je al een indicatie krijgen van hoeveel onderzoeken en claims er lopen. Als er een E-nummer wordt goedgekeurd, dan stelt men direct een Aanvaardbare Dagelijkse Inname vast. Fabrikanten zijn absoluut niet transparant over de ingrediënten van hun voedingsmiddelen, waardoor onderzoek vaak lang duurt. Wees bewust van dit feit en eet zoveel mogelijk natuurlijke producten.

Deze e-nummers zijn schadelijk voor je gezondheid

  • Nummer E621. Monosodiumglutamaat, kortweg: glutamaat. Zit ook verwerkt in: E622 t/m E625. Dit kunnen we met recht de meest controversiële synthetische smaakversterker noemend. Het zit veelal verwerkt in sauzen, soepen, pizza’s, vlees, kruidenmengsels, vis en ga zo maar door. In fastfood-ketens gebruiken ze dit stofje ook volop. Volgens Corinne Gouget, die ruim vijftien jaar onderzoek deed naar E-nummers, is deze stof ‘een neurotoxisch additief met het vermogen om de neuronen in de hersenen aan te tasten’. Volgens onderzoekers ligt deze stof ten grondslag aan het bekende ‘Chinees Restaurant Syndroom‘, waarbij mensen klagen over hoofdpijn, duizeligheid en kloppingen na het eten in Chinese restaurant, waar dit e-nummer volop wordt gebruikt. Een alternatief voor MSG is een extra gemaakt uit zeewier: kelppoeder;
  • Nog niet zo lang geleden stond Aspartaam enorm centraal in het nieuws. Regelmatig zag je mensen voorbijkomen met klachten, vermoedelijk uit dit rare additief. Angstaanvallen, duizeligheid, hoofdpijn, depressieve klachten, CVS en diabetes, om maar enkele aandoeningen te noemen. Bekend onder nummer E951 vind je dit stofje met name terug in zoete voedingsmiddelen, zoals frisdranken, enerydrinks, kauwgom en zuiveldranken. Vaak wordt dit E-nummer gebruikt als vervanger van suiker, maar helaas is het een chemische stof. Aspartaam wordt ook wel de sluipmoordenaar genoemd, vanwege de vele gevaarlijke ziektes die het veroorzaakt zonder dat men de oorzaak duidelijk in kaart weet te brengen. Jesse van der Velde schreef een artikel over wat er met je lichaam gebeurt als je deze stof toch tot je neemt. Alternatieven? Vanille, yaconsiroop, honing, kaneel of kokosbloesemsuiker;

Nog meer controversiële additieven

  • Een stof die de vruchtbaarheid beïnvloed en een negatief effect heeft op ons immuunsysteem, dat stoppen ze toch niet in onze voeding? Mag ik aan je voorstellen: Glycine – E640. Een aminozuur dat wordt gebruikt als smaakversterker. Wordt ingezet om zout te vervangen, maar bevordert ook de eetlust. Niet geschikt voor veganisten en vegetariërs, want het wordt gemaakt van gelatine en slachtafval, zoals botten en huiden: getver. Het zit vooral in afbakbroden, croissants en in vlees. Alternatieven zijn kelppoeder en puur Himalayazout;
  • Natriumsulfiet, staat ook wel bekend als E-nummer 221. Het is een conserveermiddel, op chemische basis, en wordt gemaakt uit E220: zwavelzuur. Dit stofje zit in wijn, gedroogd fruit, frisdranken, melkproducten, vlees, etc. E221 wordt ook ingezet om verkleuring van voedingsmiddelen te voorkomen. Het zou volgens de U.S. Food and Drug administration zelfs zo kunnen zijn dat er een verband is tussen Natriumsulfiet en astmatische klachten. Daarnaast is dit e-nummer ook in staat om hoofdpijn en uitslag te veroorzaken én vitaminen af te breken.

Schrik niet: er zijn nog veel meer schadelijke e-nummers. Deze lichten we binnenkort zeker toe in een nieuwe blog. Wil je op korte termijn meer weten? Vraag Gabriëlla om hulp via het contactformulier of op onze facebook-pagina!

Bronnen:

www.e-nummers.info

European Food Safety Authority

Mosby I.* (1972). ‘That Won-Ton Soup Headache’ The Chinese restaurant syndrome, MSG and the making of American foodSocial history of Medicine. Vol. 22, No. 1 pp. 133-151.

www.jessevandervelde.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *